Ceo-fraude: actueler dan ooit

Bij ceo-fraude doen cybercriminelen alsof zij een manager of bestuurder zijn. Door zich uit te geven als bijvoorbeeld ceo, cfo of directeur vragen zij de financiële administratie op, van veelal grote organisaties, om grote geldbedragen over te maken. Het geld verdwijnt over het algemeen op een buitenlandse rekening. Dit zijn niet slechts enkele incidenten, maar een extreem voorbeeld van fraude die steeds vaker voorkomt en professioneler wordt. Reden voor diverse media om in te kiezen bij Hoffmann voor achtergrondinformatie.

Waarom ceo-fraude werkt?

In het artikel Waarom ceo-fraude werkt: ‘Je doet gewoon wat de baas vraagt, punt’ in het AD vertelt Martijn van de Beek dat ceo-fraude een hele geraffineerde vorm van oplichting betreft. ‘Je wordt als het ware in een soort geheime operatie van het bedrijf betrokken, terwijl je baas zegt dat je snel een groot bedrag moet overboeken’. Zeker bij organisaties met een grote machtsafstand, zoals bij een hoofdkantoor in Frankrijk of Duitsland, vindt er dan weinig tegenspraak plaats. ‘Dan doe je gewoon wat de baas vraagt, punt’.

Volgens Van de Beek moeten bedrijven goed nadenken over hun procedures om veilig te blijven, zoals een extra check wanneer het gaat om grote transacties. ‘Deze vorm van fraude gaat niet uit zichzelf weg, want het is heel lucratief. Je kunt echt de jackpot winnen en nog relatief eenvoudig ook. Het is een serieus risico, waar je als bedrijf goed over na zult moeten denken’.

Voor miljoenen het schip in

In het artikel Voor miljoenen het schip in in De Telegraaf gaat Martijn van de Beek in op de extreem goede voorbereiding van criminelen. ‘Er is heel veel openbare informatie beschikbaar’. Als informatie ontbreekt, schromen sommige oplichters niet om deze telefonisch te ontfutselen. 

Ook gaat het over de schade van gedupeerde bedrijven. ‘Als je heel snel bent, kunnen banken rekeningen bevriezen en wordt een deel teruggehaald’. Eenmaal buiten Europa wordt het een lastig verhaal, zeker als landen niet veel prioriteit geven aan opsporing.

Hoe de top van Pathé om de tuin werd geleid

Het artikel Hoe de top van Pathé voor € 19 mln om de tuin werd geleid in het FD Financieele Dagblad wordt uit de doeken gedaan hoe de oplichters te werk gingen, aan de hand van een recent vonnis van de rechtbank Amsterdam. Ceo-fraude is een onbekende vorm van fraude, vooral omdat slachtoffers er niet graag mee te koop lopen. Volgens Hoffmann is het een van de meest voorkomende voorbeelden van internetcriminaliteit in het bedrijfsleven. Directeuren kunnen daarbij honderdduizenden tot soms miljoenen euro’s overmaken naar het buitenland, naar aanleiding van misleidende maills. 

Het FD Financieele Dagblad publiceerde eerder al het artikel Om je kapot te schamen, over IT-ondernemers Bas en Pieter die anoniem hun verhaal doen over wat hen is overkomen.

Ceo-fraude komt vaker voor bij Nederlandse bedrijven

In een uitzending van Radio EenVandaag met onderwerp ceo-fraude komt vaker voor bij Nederlandse bedrijven gaat Martijn van de Beek in op toenemende schade als gevolg van ceo-fraude en het schijnbare gemak waarmee criminelen opereren. ‘Je hebt verschillende vormen in de professionaliteit van mensen die zich hier mee bezig houden’.

Ceo-fraude: opgelicht door de ‘directeur’

In het artikel ceo-fraude: opgelicht door de ‘directeur’ in Elsevier weekblad schetst Martijn van de Beek een toename in deze vorm van oplichting. ‘We hebben zo’n vijftig zaken per jaar en dit jaar zien we een stijging. Een bedrijf haalt ons erbij als ze denken dat mensen van binnenuit bij fraude zijn betrokken, of als ze willen weten hoe iets heeft kunnen gebeuren. Wij gaan dan na wat er precies is gebeurd en vaak blijkt dat het interne protocol niet is gevolgd’.

Psycholoog Inge Wetzer is één van de vijf gedragswetenschappers binnen Hoffmann die onderzoekt waarom mensen afwijken van procedures. Het is geen gebrek aan kennis, ze zet in op gedragsverandering. ‘Als je dit soort misstanden wilt voorkomen, moet je het anders aanpakken. Dan moet je kijken naar werkelijk gedrag en gewenst gedrag en naar de kloof daartussen’.