Veiligheid voor alleenwerkers via een draadloze alarmknop

Werk jij met personeel dat regelmatig alleen op de werkvloer staat? Dan weet je dat dit specifieke uitdagingen met zich meebrengt, vooral als het gaat om veiligheid. Het is cruciaal om ervoor te zorgen dat deze medewerkers zich op elk moment van de dag beschermd voelen. Zelfs als er niemand in de buurt is om te helpen. Lees hier wat de risico’s zijn van alleen werken en hoe je met slimme oplossingen dit kunt minimaliseren.

Wat is alleen werken en waarom is het zo risicovol?

Alleen werken gebeurt wanneer een medewerker zijn of haar taken uitvoert zonder direct toezicht of fysieke aanwezigheid van collega’s. Dit maakt hen extra kwetsbaar omdat er niemand in de buurt is waarop ze kunnen terugvallen. Alleenwerkers hebben vaak risicovol werk. Denk aan:

 • mensen in de industrie die met zware machines en gereedschap werken;
 • mensen in de zorg of beveiliging die te maken krijgen met agressie en dreiging;
 • mensen die ’s nachts werken. 

Werken in de nacht is sowieso lichamelijk zwaarder en risicovoller. Belangrijk dus om voor de veiligheid en gezondheid van medewerkers én de continuïteit van je bedrijf, te zorgen voor een alleenwerkers-beveiliging in de vorm van een personenalarm.

Neem contact met ons op  Benieuwd hoe Trigion jou kan helpen?

Wettelijke verplichtingen en verantwoordelijkheden van de werkgever

Volgens de Arbowet ben je als werkgever verantwoordelijk voor een veilige en gezonde werkplek. Dit betekent dat je moet zorgen voor adequate maatregelen om risico's te beheersen, ook als er sprake is van alleen werken. Een Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E) of een bedrijfsnoodplan is hierbij onmisbaar, waarin specifiek wordt gekeken naar de situaties waarin medewerkers alleen zijn en de benodigde veiligheidsmaatregelen.

Beveiliger met portofoon wijzend naar scherm

Praktische maatregelen voor veiliger alleen werken

Hoe kun je de veiligheid van alleen-werkenden waarborgen? Begin met het verstrekken van persoonsalarmering en zorg voor goede communicatiemiddelen zoals mobiele telefoons of portofoons die altijd bereikbaar zijn. 

Overweeg de installatie van een mandown alarm, dat automatisch een signaal geeft als de medewerker niet kan reageren. 

TrigiLinQ: de oplossing voor alleen-werkende medewerkers

TrigiLinQ van Trigion is een slimme combinatie van tracking & tracing en personenalarmering. Met een noodknop, GPS-plaatsbepaling en een spreek-luisterverbinding, is TrigiLinQ de elektronische veiligheidslijn voor alleenwerkers. Met de TrigiLinQ alarmknop voor alleenwerkers bieden wij niet alleen een product, maar een complete veiligheidsoplossing die zorgt voor rust op de werkvloer en daarbuiten.

Vraag een offerte aan Trigion biedt voor elke sector een veiligheidsoplossing.

Hoe werkt TrigiLinQ?

De TrigiLinQ is beschikbaar in diverse uitvoeringen met tal van unieke functionaliteiten en instelmogelijkheden. 

TrigiLinQ maakt gebruik van: 

 • Mandown-sensoren om bewusteloosheid te detecteren;
 • GNSS, de nieuwste satellietnavigatietechniek die werkt met GPS, GLONASS, Galileo en BeiDou.  

Dankzij GNSS is de positie van de alarmknop tot op vijf meter nauwkeurig te bepalen. Met behulp van locatie-bakens is het zelfs mogelijk in gebouwen en deels afgeschermde ruimtes te lokaliseren. Mocht een alleenwerker in een benarde situatie belanden, kan de melding automatisch via de mandown-sensoren worden geactiveerd of is één druk op de noodknop voldoende om de meldkamer van Trigion (AlarmServiceCentrale) te alarmeren. Zodra de melding op de meldkamer binnenkomt, wordt de positie zichtbaar, waarna de centralist zorgt dat collega's, mobiele surveillanten of hulpdiensten direct worden gealarmeerd. Onze centralisten kunnen via de spreek-luisterverbinding ook horen wat er precies aan de hand is en de medewerker ondersteunen door te vertellen dat hulp onderweg is.

Voor wie is deze alarmknop onder andere van belang?

 • Logistiek (magazijn) medewerkers;
 • Schoonmakers;
 • Servicemonteurs;
 • Thuiswerkers;
 • Thuishulpverleners;
 • Verpleegkundigen;
 • Artsen;
 • Mensen die in het openbaar vervoer werken. 

TrigiLinQ is ook inzetbaar voor mensen die ’s avonds en ‘s nachts werken, als er weinig of geen collega's aanwezig zijn en de receptie, technische dienst en bedrijfshulpverlening niet functioneren. Ook op andere momenten kan TrigiLinQ de verplichte aanwezigheid van een ploegleider BHV vervangen.

Bescherm vandaag nog je alleen-werkende medewerkers!

Alleen werken hoeft niet te betekenen dat je medewerkers er helemaal alleen voor staan. Met de juiste voorbereiding en systemen zoals die van Trigion, kan je ervoor zorgen dat elke medewerker zich ondersteund en veilig voelt, ongeacht waar of wanneer zij werken. Wil je meer weten over hoe onze oplossingen jouw organisatie kunnen helpen?